0

De maker van ChatGPT wil 7 biljoen dollar ophalen voor een nieuw project

OpenAI-CEO Sam Altman wil een aanzienlijke som geld ophalen voor een nieuw project. Hoeveel precies? Een bescheiden $7 biljoen. Het doel: de mondiale halfgeleiderindustrie hervormen.

De Wall Street Journal berichtte over de ambitieuze plannen van Altman. Het hoofd van OpenAI heeft lang gesproken over het probleem van vraag en aanbod naar AI-chips – veel AI-giganten willen ze, maar er zijn er niet genoeg, wat de groei beperkt van bedrijven die kunstmatige intelligentie ontwikkelen, waaronder OpenAI. Altman overweegt daarom een project dat de wereldwijde capaciteit voor het bouwen van chips zou vergroten en is naar verluidt in gesprek met verschillende investeerders, waaronder de regering van de Verenigde Arabische Emiraten.

De maker van ChatGPT wil 7 biljoen dollar ophalen voor een nieuw project

Tussen de $ 5 en $ 7 biljoen: Dat is hoeveel Sam Altman wil ophalen

Volgens de Wall Street Journal wil Altman zelf tussen de $ 5 en $ 7 biljoen ophalen voor zijn onderneming.

Onlangs plaatste het hoofd van OpenAI op X dat “de wereld meer AI-infrastructuur nodig heeft – fabriekscapaciteit, energie, datacenters, enz. – dan mensen momenteel van plan zijn te bouwen.” Hij voegde eraan toe dat “het op grote schaal opbouwen van AI-infrastructuur en een veerkrachtige toeleveringsketen cruciaal zijn voor het economisch concurrentievermogen” en dat OpenAI zal proberen hierbij te helpen.

Het is echter vermeldenswaard dat Altman vóór zijn kortstondige aftreden als CEO van OpenAI naar verluidt miljarden dollars zocht voor een nieuwe, nog te vormen chiponderneming met de codenaam ‘Tigris’ om uiteindelijk te kunnen concurreren met Nvidia. Hij reisde naar het Midden-Oosten om geld in te zamelen bij investeerders.

De maker van ChatGPT wil 7 biljoen dollar ophalen voor een nieuw project

Bovendien investeerde Altman in 2018 persoonlijk in een AI-chip-startup genaamd Rain Neuromorphics, gelegen nabij het hoofdkantoor van OpenAI in San Francisco, en in 2019 ondertekende OpenAI een intentieverklaring om $ 51 miljoen aan Rain-chips te besteden. In december dwongen de VS een durfkapitaalbedrijf, gesteund door Saudi Aramco, om zijn belang in Rain te verkopen.

Een gigantisch AI-chipbedrijf

Grafische verwerkingseenheden, of GPU’s, drijven grote taalmodellen aan die zijn gemaakt door OpenAI, Alphabet, Meta en een groeiend aantal zwaar gefinancierde startups die strijden om een stukje van de generatieve AI-markt.

De maker van ChatGPT wil 7 biljoen dollar ophalen voor een nieuw project

Nvidia heeft momenteel ongeveer 80 procent van de AI-chipmarkt in handen, met een huidige marktwaarde van ongeveer $ 1,72 biljoen. Altman zou graag zien dat zijn bedrijf aanzienlijke aandelen van Nvidia wegneemt.

In november 2022, toen OpenAI ChatGPT lanceerde, had het bedrijf een beperkte GPU- en rekencapaciteit en zag het zichzelf grotendeels als een bedrijf dat tools bouwde voor ontwikkelaars en bedrijven. De laatste tijd ziet OpenAI echter een groeiende behoefte om zijn modellen te ontwikkelen en heeft het duidelijk meer rekenkracht nodig. Als Altman zulke grote financiering krijgt en aan zijn missie begint om de halfgeleidersector te hervormen, zal dat waarschijnlijk een record zijn aan fondsen die zijn verkregen voor een start-up als OpenAI.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *