0

CEO van OpenAI: GPT-4 is ‘behoorlijk slecht’ vergeleken met GPT-5

In een recent interview gaf Sam Altman, hoofd van OpenAI, toe dat ChatGPT 4.0 behoorlijk slecht is in vergelijking met de komende versie 5.0. “Iedereen zal het daarover eens zijn zodra ze de nieuwere variant gaan gebruiken,” voegde hij eraan toe. Later dit jaar zien we GPT 4.5 of GPT 5. De naam staat nog niet vast.

Lex Fridman, een gerenommeerd computerwetenschapper en podcaster, sprak met Altman over de huidige technologische stand van zaken op het gebied van kunstmatige intelligentie. In een twee uur durend gesprek besprak het hoofd van OpenAI de vooruitzichten voor het bereiken van AGI (algemene kunstmatige intelligentie), evenals de situatie in verband met zijn ontslag uit het bedrijf en zijn gevoelens jegens concurrent Elon Musk.

Wat Altman zei over ChatGPT, een generatieve AI-tool die door miljoenen mensen wordt gebruikt, is absoluut opmerkelijk.

CEO van OpenAI: GPT-4 is 'behoorlijk slecht' vergeleken met GPT-5

ChatGPT 5 later dit jaar

Altman bevestigde zelf dat ChatGPT 5 later dit jaar, in de tweede helft, zal verschijnen. Of het daadwerkelijk ChatGPT 5 gaat heten, of ChatGPT 4.5, of iets anders, is nog niet bekend, maar één ding is zeker: de opvolger van ChatGPT 4, momenteel ‘s werelds populairste tool van dit type, komt eraan. “Dit jaar introduceren we een geweldig nieuw taalmodel. We gaan de komende maanden veel verschillende dingen uitrollen waarvan ik denk dat ze heel goed zullen zijn,” zei Altman.

De verwachtingen van de CEO van OpenAI voor de ChatGPT-update zijn hooggespannen. Hij sprak over de toewijding van het bedrijf aan voortdurende verbetering en het streven om de grenzen te verleggen van wat AI kan doen.

Bovendien gaf Altman toe dat het bedrijf publiekelijk wil praten over de voortgang van het werk aan AI. Dankzij dit – zoals hij betoogde – kan de wereld zich geleidelijk aanpassen aan de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en zal er niet langer een situatie zijn waarin “er niets was, en plotseling ChatGPT 5 zal zijn.”

CEO van OpenAI: GPT-4 is 'behoorlijk slecht' vergeleken met GPT-5

De huidige versie van ChatGPT is “behoorlijk waardeloos”

Het hoofd van OpenAI zei in een podcast dat de huidige versie, ChatGPT 4, “behoorlijk waardeloos” is. Dit kan voor veel mensen een verrassing zijn, omdat de tool in deze versie erg populair is en ruime mogelijkheden biedt. Maar Altman zegt dit vanuit het perspectief van iemand die al weet wat er daarna komt – en veel geavanceerdere modellen heeft gebruikt.

Het komende model zal “veel beter” zijn. Altman erkende dat GPT 4 indrukwekkende vooruitgang heeft geboekt in een verscheidenheid aan toepassingen, van natuurlijke taalverwerking tot het genereren van afbeeldingen en programmeren. De verwachtingen voor ChatGPT 5 zijn echter veel hoger, maar de CEO van OpenAI zei niet specifiek wat hij kon verwachten.

— Ik denk dat het verschil tussen vijf en vier net zo groot zal zijn als tussen vier en drie. We bevinden ons op een exponentiële curve en we zullen terugkijken op GPT 4, net zoals we terugkijken op GPT 3,” aldus Altman.

Het is vermeldenswaard dat toen ChatGPT 3 debuteerde, de technologiesector geschokt reageerde. Het leek een revolutionair hulpmiddel, maar na het debuut van GPT 4 bleek al snel dat de vorige versie veel slechter was, met aanzienlijk minder mogelijkheden en talloze beperkingen. Het komende model zou dus heel krachtig moeten zijn om GPT 4 in vergelijking slecht te laten presteren – en dat is precies wat Altman later dit jaar belooft.

‘We gaan robots ontwikkelen’

In een gesprek met Fridman zei het hoofd van OpenAI ook dat wanneer AGI bereikt is, er veel robots op de markt zullen verschijnen.

“We gaan weer aan de slag met het ontwikkelen van robots,” gaf hij toe. “Ik denk dat het behoorlijk deprimerend zou zijn als we AGI hadden en de enige manier om dingen in de fysieke wereld te doen was door een mens te dwingen ze te doen,” voegde hij eraan toe. Altman wil, net als veel startups die momenteel aan AI-robots werken, als onderdeel van de transformatie hoogwaardige humanoïde robots creëren.

CEO van OpenAI: GPT-4 is 'behoorlijk slecht' vergeleken met GPT-5

Er zijn nog geen concrete plannen, maar OpenAI ‘overweegt’ en ‘ziet’ het potentieel van het combineren van AI met fysieke systemen om veelzijdiger en capabele machines te creëren.

Officieus wordt gezegd dat Altman op zoek is naar financiering van maximaal enkele biljoenen dollars. Het wil zijn eigen chips ontwikkelen en uiteindelijk zijn eigen robots en andere apparaten die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie. Hij wil de benodigde hardware-infrastructuur bij de hand hebben om de ontwikkeling van humanoïde robots te ondersteunen.

In het interview zei het hoofd van OpenAI ook dat hij voor het bedrijf een andere naam dan ‘OpenAI’ zou kiezen, aangezien het momenteel geen non-profitorganisatie meer is, maar de naam doet wellicht iets anders vermoeden. — De naam bleek niet de beste keuze, gezien de ontwikkeling van het bedrijf, gaf hij toe.

Met betrekking tot het geschil met Elon Musk merkte de ondernemer op dat Musk volledige controle over OpenAI wilde, en ook dat Tesla de ontwikkelingsactiviteiten van AGI zou kunnen overnemen. “Elon wilde van OpenAI een commercieel bedrijf maken dat hij kon controleren of fuseren met Tesla,” aldus Altman. Hij voegde eraan toe dat de hele situatie met Elon Musk “een bouwer onwaardig is,” en hij beschouwt hem als een van de grote bouwers van onze tijd. ‘Het bezorgt me alleen maar meer verdriet,’ zei hij.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *