0

Google Gemini wil ChatGPT verslaan

Sundar Pichai, uitvoerend directeur van Google, stelt dat Gemini het begin is van een nieuw tijdperk voor zowel klanten als Google zelf. We hebben het over het nieuwste grote taalmodel, dat het bedrijf al in juni van dit jaar noemde, maar het nu pas voor publiek gebruik introduceert. Dit lijkt een enorme stap voorwaarts, hoewel er na de officiële presentatie berichten kwamen dat sommige dingen niet waren wat ze leken. We leggen uit wat Gemini belooft en waar Google mensen heeft misleid.

Google Gemini wil ChatGPT verslaan

Demis Hassabis, hoofd van Google DeepMind, en Google CEO Sundar Pichai presenteerden onlangs Gemini, de nieuwste kunstmatige intelligentie die betere mogelijkheden belooft te bieden dan ChatGPT.

Het bedrijf legde uit dat Gemini in verschillende versies verkrijgbaar is. Gemini Nano werkt offline en zal naar verwachting beschikbaar zijn op Android-apparaten. Gemini Pro zal voornamelijk de AI-services van Google aandrijven en vormt de kern van de technologie van Bard. Het Gemini Ultra-model is op zijn beurt het meest geavanceerde en tevens het krachtigste LLM (grote taalmodel) van Google. Het bedrijf richt zich erop tot datacenters en bedrijfsapplicaties.

Gemini Ultra zal volgend jaar beschikbaar zijn, terwijl Nano als update naar Pixel 8 Pro-apparaten komt. Gemini Pro werkt op zijn beurt al in de Bard-service. Vanaf 13 december 2023 hebben ontwikkelaars en zakelijke klanten ook toegang tot Gemini Pro in de dienst Google Generative AI Studio of Vertex AI in Google Cloud.

Voorlopig is Gemini alleen beschikbaar in het Engels. Er wordt verwacht dat er in de nabije toekomst nog meer talen zullen worden uitgebracht, en Gemini zal uiteindelijk worden geïntegreerd met Google Search, de advertentieproducten van het bedrijf, de Chrome-browser en andere diensten en applicaties over de hele wereld. Kortom: Gemini is de toekomst van Google.

Gemini werkt met video, geluid en tekst

OpenAI en zijn ChatGPT veroverden dit jaar de wereld stormenderhand. Kunstmatige intelligentie wordt in allerlei media genoemd en honderden miljoenen mensen over de hele wereld zijn bijna elke dag begonnen met het gebruik van AI-oplossingen, vooral ChatGPT.

Google Gemini wil ChatGPT verslaan

Google bleef achter omdat het zijn technologie niet tegelijkertijd kon presenteren, ook al was het er al jaren mee bezig. Maar nu, met Gemini, is de technologiegigant klaar om terug te vechten. Experts van Google beweren dat ze uitgebreide tests hebben uitgevoerd in branchebenchmarks: van multi-tasking-tests voor taalbegrip tot het vergelijken van de mogelijkheid om programmeercode in Python te genereren. In totaal waren er 32 tests waarin Gemini werd vergeleken met ChatGPT. – We liggen ruim voor in 30 van de 32 tests, zei Demis Hassabis, met het argument dat Gemini duidelijk beter presteert dan ChatGPT.

Gemini onderscheidt zich momenteel vooral door zijn vermogen om video en geluid te begrijpen en ermee te communiceren. Google heeft modellen niet apart getraind om beelden of stem te genereren en ermee te werken, zoals OpenAI deed, maar werkte meteen aan een model dat met tekst, video’s en audio om zou gaan. Alles in een.

De benchmarktests zijn veelbelovend, maar in de eerste plaats zijn ze uitgevoerd door Google en niet door onafhankelijke experts. Ten tweede zullen de mogelijkheden van Gemini alleen worden geverifieerd door gebruikers die deze kunstmatige intelligentie dagelijks zullen gebruiken. Op dit punt is het de moeite waard om sceptisch te blijven over het verfijningsniveau van Gemini, vooral omdat ten minste één van de AI-presentaties door het bedrijf is bewerkt en niet de daadwerkelijke tool laat zien die in gebruik is.

Google heeft een video uitgebracht waarin de mogelijkheden van Gemini worden getoond, maar volgens expert Parma Olson van Bloomberg misleidt het bedrijf gebruikers. In de video stond: “Voor de doeleinden van de demonstratie is de latentie verminderd en zijn de Gemini-resultaten kortheidshalve samengevat.”

En dat is waar Olson bezwaar tegen maakt, erop wijzend dat de Gemini-presentatie niet in realtime werd opgenomen met gesproken aanwijzingen, maar in plaats daarvan statische beeldframes uit onbewerkte video gebruikte en vervolgens geschreven tekstaanwijzingen waarop de kunstmatige intelligentie van Gemini zou hebben gereageerd.

“Het is iets heel anders dan wat Google in de video zou kunnen suggereren. Het is niet zo dat de AI kijkt of luistert naar wat we zeggen en vervolgens in realtime reageert op de wereld om ons heen,” legt Olson uit.

Google Gemini wil ChatGPT verslaan

Vooralsnog beloftes

Organisaties bewerken hun demovideo’s vaak, en Google is daarop geen uitzondering. Het lijkt er echter op dat de door Google gepresenteerde video eenvoudigweg “te mooi is om waar te zijn”, althans voorlopig. Volgens Olson pronkt het bedrijf om te laten zien hoeveel beter Gemini is dan ChatGPT, terwijl dat in de praktijk niet zo is en Google mensen misleidt.

Het is de moeite waard om te wachten op echte Gemini-tests en ChatGPT nog niet af te schrijven. Voorlopig lijkt het erop dat OpenAI-technologie net zo goed of zelfs beter is in alledaagse toepassingen.

Gemini kan al worden getest in de Bard-service, maar in beperkte mate en helaas niet in de Europese Unie. Voorlopig is het niet bekend wat de prijzen van Google’s AI zullen zijn wanneer deze officieel beschikbaar komt.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *