0

GPT-5: Wat het is, wanneer het verschijnt, hoe het werkt?

OpenAI werkt al aan de volgende ChatGPT: hier is alles wat we weten over de releasedatum, functionaliteit en al het nieuwe. Ongeveer een half jaar nadat OpenAI een revolutie teweegbracht in de technologiesector door eind november 2022 ChatGPT (versie GPT-3.5) te introduceren, heeft de lancering van GPT-4 plaatsgevonden. Maar terwijl het bedrijf onder leiding van Sam Altman (met zijn ups en downs) nog steeds bezig is met het verfijnen van zijn nieuwste taalmodel, is de nieuwe GPT-5 al in ontwikkeling.

GPT-5: Wat het is, wanneer het verschijnt, hoe het werkt?

In dit artikel hebben we alle beschikbare informatie verzameld over GPT-5, het komende grote kunstmatige-intelligentieproject van OpenAI, zoals de releasedatum, hoe het werkt en wat er nieuw is.

Wanneer wordt GPT-5 vrijgegeven?

Hoewel er nog geen officiële releasedatum is aangekondigd en het niet langer zinvol is om als referentie naar het verschil van vijf maanden tussen GPT-3.5 en GPT-4 te verwijzen, heeft Sam Altman een paar hints achtergelaten.

In augustus 2023 legde de CEO van OpenAI uit dat ze niet aan het trainen waren voor de toekomstige GPT-5 en dat ook nog een tijdje niet zouden doen. In september bleef hij dezelfde toon aanhouden en beweerde: “We hebben nog veel werk te doen voordat we bij GPT-5 komen. Het kost veel tijd: we zijn er nog niet. Er zijn verdere veiligheidsaudits nodig.”

GPT-5: Wat het is, wanneer het verschijnt, hoe het werkt?

Het feit dat ze toen geen training volgden, betekent niet dat ze het nu niet doen, en in ieder geval was GPT-5 al in de maak: nog deze maand hoorden we dat ze een handelsmerkaanvraag hadden ingediend bij het Amerikaanse kantoor voor patenten en handelsmerken op 18 juli 2023. Een oplossing kan echter maanden duren.

Toch zijn er tekenen dat OpenAI het tempo heeft opgevoerd: volgens Business Insider hadden sommige zakelijke klanten eind maart 2024 al samples ontvangen van GPT-5 en verbeterde versies van ChatGPT op basis van dit model.

Samenvattend: GPT-3 werd uitgebracht in mei 2020, GPT-3.5 in november 2022 en GPT-4 in maart 2023. Wat GPT-5 betreft, wijzen geruchten op een release in de komende maanden, hoewel deze aankondigingen oproepen tot conservatisme en geduld, niet alleen vanwege het kolossale ontwerp, maar ook omdat ze de innovatie hebben vertraagd op zoek naar een betere winstgevendheid.

Welke nieuwe dingen zal GPT-5 brengen?

We weten uit zijn GPT-5-aanvraag bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office dat OpenAI zijn volgende grote release heeft gekoppeld aan een groot aantal technologiedomeinen, van ‘downloadbare computerprogramma’s en taalmodelsoftware’ tot ‘kunstmatige spraak- en tekstproductie’-software met menselijke kwaliteiten. Bovendien vallen mogelijke functies zoals “natuurlijke taalverwerking, generatie, begrip en analyse” en tekst- en stemvertaalfuncties van de ene taal naar de andere op, evenals machine learning en voorspellende analysesoftware die datasets levert.

GPT-5: Wat het is, wanneer het verschijnt, hoe het werkt?

Toen Sam Altman in januari 2024 te gast was op ‘Unconfuse Me’, de podcast van Bill Gates, legde de CEO van OpenAI uit dat ze zich concentreerden op hun taalmodellen die een verscheidenheid aan vaardigheden boden, zoals de mogelijkheid om via spraak met ChatGPT te praten, het aanbieden van beeld- en videotools, waarbij de laatste een functie is die onbekend is in hun huidige modellen. Met andere woorden, het zal meer multimodaal zijn dan ooit, zoals Google’s Gemini Ultra.

Een ander belangrijk vooruitgangsgebied voor OpenAI is het vermogen om te redeneren, omdat GPT-4 volgens Altman vanaf vandaag nog maar zeer beperkt kan redeneren, dus hij verwacht dat GPT-5 op dit aspect veel geavanceerder zal zijn.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *